zaterdag 23 juni 2012

kabelklem

Om te voorkomen dat de kabels losspringen door de hoge druk worden ze ingeklemd d.m.v. een kabelklem.

Dop magazijn

Hierboven is de dop te zien van het magazijn. Deze is van een metaal gemaakt zodat deze opviel boven op het kunststof magazijn en loop. De dop moet namelijk communiceren dat dit dus de dop is door zich op het gebied van materiaal af te zonderen van het geheel. Het metaal dat is gekozen voor de dop is aluminium omdat deze erg licht is in vergelijking met staal. Voor extra gewichtsbesparing is de dop uitgehold.

Luchtreservoir

Het prototype had een tank van 1,5 liter. Dit was een PET-fles met in de zijkant van de fles een ventiel. Later in het proces is analytisch en empirisch bepaald dat meer lucht beter is. Daarom zijn we overgestapt naar 2 flessen van 1,5 liter om een totale inhoud te krijgen van 3 liter + de inhoud van de leidingen.
Uit tests bleek dat de PET-fles een stuk minder bestand was tegen de druk van 7 bar wanneer het ventiel in de zijkant van de fles was gemonteerd. Daarom is er een ventiel gestoken in de luchtleiding en niet in de fles. De flessen zijn nu op volle sterkte.
Omdat de hovercraft groter is geworden konden er grotere flessen gemonteerd worden. Daarom is er zoals hierboven goed te zien is gekozen voor flessen van 2 liter. Dit wilt zeggen dat we nu werken met een totaal inhoud van 4 liter + de inhoud van de leidingen>

verdeling luchtleidingen


Alle luchtleidingen zijn met slangklemmen en splitsingen compact gehouden op de bodemplaat. Dit houd alles overzichtelijk en compact.

donderdag 21 juni 2012

plaatsing thrust-rotor

De thrust-rotor  is gecentreerd tussen 3 steunen. Eerst was er maar 1 steun gebruikt of 2 steunen, maar deze hadden nadelen. 1 steun was namelijk erg onstabiel en dus niet veilig. Bij het gebruik van 2 steunen was het lastig om de rotor goed te centreren. Door het gebruik van 3 steunen was de constructie steviger en makkelijk te centreren.

klemmen roer


Het roer achter de thrust-rotor is vastgeklemd van boven en onderen met 2 aluminium klemmen. Deze zorgen voor een forse gewichtsreductie. Tenslotte is het roer nu ook makkelijk te monteren en makkelijk te demonteren.

verbinding loop-magazijn

De verbinding tussen de loop en het magazijn bestaat uit niets anders dan lijm. Dit omdat de bevestiging geen effect heeft op de binnenkant van de loop en toch sterk is. Bovendien is het ook erg goedkoop en heeft het nauwelijks effect op het totaal gewicht van het kanon.

steunen sensoren

 voor op de hovercraft moesten er 3 steunpunten komen. Op ieder steunpunt moest er een sensor komen. Wanneer de hovercraft ergens tegen op botst, moeten deze steun als eerst dat object raken. Omdat het kanon al uitstak voor de hovercraft moesten er dus 3 steunen komen die verder uitstaken dan de loop van het kanon. Het resultaat zijn de steunen hierboven. Deze steunen zijn van aluminium gemaakt, omdat het aluminium niet breekt maar buigt wanneer het een klap moet opvangen, en omdat het daarbovenop erg ligt is.
Na het testen van de hovercraft bleek dat de zak erg ver uitstak naast alle zijdes van de hovercraft. Dit betekende dat de steunen niet lang genoeg waren.
Als gevolg zijn er nieuwe steunen gemaakt. Hierboven is goed het verschil te zien tussen de oude en nieuwe steunen. Deze zijn langer en steken nu wel uit voor de hovercraft. Zowel de oude als nieuw steunen hebben een knik in het bevestigingspunt. Deze knik zorgt ervoor dat ze met dezelfde helling als de loop naar boven knikken zodat het visueel beter oogt. Wat echter het nadeel hiervan was, was dat de steunen nu te hoog boven de grond/water zouden liggen. De band van de hovercraft blaast namelijk zo op dat de hovercraft meerdere centimeters hoger kom te liggen afhankelijk van het gewicht dat hierop steunt. Vanuit gaande dat de hovercraft nog verder wordt aangepast en lichter wordt, zal deze dus nog hoger te komen liggen.
Hierboven is goed te zien hou de uiteindelijke steunen eruitzien met de sensoren erop. De steunen zit nu laag genoeg, zijn sterk en licht. ze zin oog een stuk smaller dan de eerder getoonde steunen.

hovercraft


Het totaaloverzicht van de hovercraft. De indeling van de hovercraft was lastig te bepalen. Het werd vooral wanneer alle luchtslangen aangesloten moesten worden. Door gebruik te maken van een losse plexiglas plaat kan de indeling van het plateau continue gewijzigd worden. Door gebruik van kabelklemmen die op diezelfde plaat zijn gemonteerd, wordt het overzicht over de leidingen makkelijk behouden.
Onder het plexiglas ligt een zwarte vel waardoor de plaat spiegelend is. door het gebruik van een schuim met daarop een plaat die er voor zorgt dat alle druk gelijk over het piepschuim wordt verdeeld, is de hovercraft bestendig tegen zware belastingen.

dinsdag 5 juni 2012

Verbeterde berekeningen luchtkanon.

Bij deze berekeningen moet het weerstand van de bal nog afgetrokken worden en doorberekend worden naar het kanon. De weerstand die de bal heeft zal uiteindelijk er voor zorgen dat het kanon meer energie nodig heeft van de tank. De luchtklep zal dus langer moeten open staan dan dat hier staat weergeven in de berekeningen. Omdat de luchtklep langer open staat zal de druk sneller verminderen in de tank dan dat hieronder staat weergeven.
Zie overige afbeeldingen voor de berekeningen en de daarbij horende gegevens.

Denk erom! In het uitzoeken en toepassen van deze berekeningen is veel tijd gestoken door zowel dhr. de Veij en mijzelf. Vermeld deze sheet dan ook als bron wanneer je de berekeningen gebruikt.

Bovendien is deze berekening niet blindelings toepasbaar voor ieder kanon. Er zijn verschillende variabelen die per kanon verschillen waardoor de berekening aangepast moet worden.

Hieronder staat uitgelicht wat er gebeurd met de luchtdruk met de daaronder vermelde gegevens.